Tipy pro zdravé grilování
24. 04. 2012 | Rádi vaříte a jíte zdravě a máte určité pochybnosti o zdravosti přípravy jídla na grilu? Zajisté se často objevují mýty a legendy o tom, že grilování není vůbec zdravé. Ale měli byste vědět, že při dodržení několika rad a zásad si můžete bez obav vychutnat zdravě i grilované jídlo. A jak tedy na to?
Gril, palivo a grilovací pomůcky
V první řadě je potřeba mít to správné vybavení na grilování. Je proto potřeba mít se na pozoru už při shánění a kupování grilu. Kvalitní gril je základem zdravého grilování vybírejte proto pečlivě.
Zdravé grilování v různých typech grilů
Samozřejmě nejzdravěji se bude vždy grilovat na modernějších alternativách klasického grilu. Nejoblíbenější jsou grily elektrické, plynové nebo třeba lávové. Velmi oblíbená začíná být také novinka v podobě vodních grilů.
U vodních grilů je mezi ohništěm a roštem vložena miska s vodou. Ta zajistí, že tuk odkapávající z masa nekape přímo na rozžhavené uhlíky a maso se navíc griluje zdravěji - v páře. Krom toho maso získá i typické „grilovací aroma", čehož u elektrických a plynových grilů docílíte těžko.
NÁŠ TIP! Možnost "vodního grilování" nabízí i multifunkční gril 3v1, který poslouží také jako klasický gril nebo udírna - nalezete ho také v našem eshopu.
Gril na dřevěné uhlí stále vede
Ovšem pro to pravé grilování jsou stále nejoblíbenější klasické grily na dřevěné uhlí. Příprava jídla na takových grilech není sice stoprocentně zdravá, ale i s nimi se dá grilovat zdravěji, jak si povíme níže.
Když už máte doma kvalitní gril, věnujte čas také výběru paliva. I to by mělo být v zájmu vašeho zdraví kvalitní. Nebojte se tedy do dřevěného uhlí trochu zainvestovat, určitě se vám to vyplatí.
Čistota na prvním místě
Nejenom gril, ale i všechny grilovací pomůcky vždy důkladně omyjte. Zejména po zimě, kdy jste gril pravděpodobně nepoužívali, a stál několik měsíců v prachu, potřebuje opravdu důkladnou údržbu. Gril i náčiní byste však měli mýt i před a hlavně po každém grilování, abyste z něj odstranili veškerou špínu a zbytky jídla.
Příprava (nejen) masa na grilování
Jaké maso zvolit
Ti, kdo rádi jedí zdravě, zajisté vědí, ale pro jistotu raději připomínáme. Nejen pro grilování je zdravější méně tučné maso. Dejte přednost zejména kuřecímu masu nebo rybám. Méně vhodné je hovězí a vepřové a nejméně pak uzeniny. Nemusíte se ovšem zaměřovat pouze na maso. Chutně ugrilovat si můžete také zeleninu.
Marinování masa
Velké oblibě se těší marinování masa - nakládání do misek s různými omáčkami. Pokud tak připravujete maso i vy, jen tak dál. Nejen, že marinované maso je chutnější, ale podle některých studií se z něj při tepelné úpravě uvolňuje méně heterocyklických aminů (karcinogeny, které se uvolňují během zpracování masa při vysokých teplotách).
Ještě účinnější a zdravější je pak marináda s bylinkami jako je bazalka, máta, rozmarýn, tymián, oregáno a šalvěj. Na marinování používejte raději zdravý olivový olej. A marináda by měla být vždy čerstvá.
Syrové maso a uložení potravin
Při práci se syrovým masem je také třeba dodržovat hygienické zásady. Po manipulaci s ním si vždy důkladně umyjte ruce a nepoužívejte stejné nástroje - prkénko, nůž ani talíř - i k přípravě dalších surovin na grilování, například syrové zeleniny nebo pečiva.
Žádné potraviny podléhající zkáze nenechávejte dlouho v teple a už vůbec ne na slunci. Nikoho asi neláká běhat pořád sem a tam a nejraději bychom si nastěhovali všechno hned k ruce. Ovšem pokud grilujete doma na zahradě, je nejlepší nechat veškeré potraviny jako je maso, omáčky nebo zelenina v lednici až do doby, než je budete potřebovat.
V některých situacích vám výborně poslouží třeba přenosná lednice, pro uložení na kratší dobu můžete použít také praktickou chladící tašku.
Základní pravidla zdravého grilování
Grilujeme pouze na uhlíkách
První zásada zdravé přípravy při samotném grilování: kdy dát maso na gril? Maso by se rozhodně nemělo grilovat na přímém plameni, s grilováním proto začínáme až když je gril rozpálený a uhlíky pouze žhnou. Zatápějte proto v grilu s dostatečným předstihem (zpravidla 35 - 40 minut), aby se stihly uhlíky vytvořit a společnost neseděla dlouho u stolu hladová.
Nepostradatelné grilovací misky
Velmi důležité je, aby vám při grilování masa nekapala šťáva z něj přímo na uhlíky. Šťáva totiž obsahuje tuk a jeho spalováním vznikají karcinogenní látky, které pak v podobě kouře stoupají zpátky k masu. Proto je dobré používat pod maso grilovací misky. Nejenom že tak maso ochráníte před karcinogenními látkami, ale navíc nepřijdete o chutnou šťávu z masa.
Pokud se přeci jen rozhodnete grilovat přímo na roštu, položte maso doprostřed a uhlíky, nahrňte spíš ke straně. Zamezte možným plamenům pod masem - mějte po ruce malý postřikovač s trochou vody, abyste je ihned mohli uhasit. Otáčejte maso kleštěmi, ne vidličkou. Vhodné jsou i praktické grilovací rošty. Omezíte tak odkapávání tuku na minimum.
Správně ugrilované maso
Abyste zamezili nákaze bakteriemi, mělo by maso být řádně propečené do hloubky, ne jen na povrchu. Nenechte se zmást barvou, často může maso vypadat dostatečně upečeně jen díky marinádě. Ideální je hlídat teplotu.
Aby bylo maso dostatečně propečené, musí mít ve středu teplotu minimálně 70 °C po dobu deseti minut. Pro změření teploty si pomůžete jednoduše například vidličkou s teploměrem. Lépe se vám maso propeče, budete-li grilovat spíše tenčí plátky.
Ovšem maso by se nemělo ani zbytečně připálit. Připálené maso byste konzumovat vůbec neměli, případně alespoň odkrojte připálené části.
Zdravá příloha na závěr
K hotovému masu můžete jako zdravou přílohu zvolit bohatou zeleninovou oblohu, zeleninový salát nebo třeba celozrnné pečivo. Nejenom, že jsou tyto přílohy celkově samy o sobě zdravější, ale také obsahují ochranné látky, které vám pomohou s trávením masa.
Pomůcky a vybavení na grilování naleznete také v našem eshopu v sekci Grily a grilování.