Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Kontakt 0 Oblíbené Přihlášení Košík

Náhled košíku

K dopravě ZDARMA zbývá nákup za 1 500 Kč
Váš košík je prázdný...

Jak na servírování studených nápojů

03. 05. 2012 | Ať už pořádáte pouhé posezení s přáteli, velkou grilovací party nebo třeba rodinnou oslavu, vždy se můžete blýsknout jako dokonalý hostitel. Asi tušíte, že pokud chcete na hosty udělat dojem, nestačí jenom popadnout nějakou sklenici nebo hrnek, nalít do něj pití a postavit na stůl. Dobrou zprávou však je, že ke správnému servírování stačí znát jen několik základních pravidel.

Je potřeba vědět, jakou sklenici použít na jaký nápoj, jak vybraný nápoj servírovat, případně co všechno servírovat na stůl společně s nápoji.

Vypadá to jako složitá věda, ale ve skutečnosti je to opravdu jednoduché.

Konkrétní tipy pro servírování:

> Víno
> Pivo
> Panáky apod.
> Míchané nápoje
> Nealko

Servírování vína

Víno je velmi oblíbeným nápojem nejen pro oslavy, ale i obyčejné posezení s přáteli. Ovšem jeho při jeho servírování je potřeba dodržovat nejvíce zásad.Automatický otvírák na víno

Důležité je podávat víno o správné teplotě. Každý typ vína vyžaduje jinou teplotu, aby vynikly jeho specifické vlastnosti. Teplotu můžeme zkontrolovat speciálními teploměry. Vína podávaná za nižších teplot udržujeme ve pomocí chladících nádob.

U kvalitních vín by měla teplota podávání být správně uvedená na etiketě lahve. Často to tak ovšem nebývá a tak se musíme řídit obecnými zásadami.

Sklenice na červené vínoČervené víno

  • objemnější sklenice „tulipánového" tvaru
  • lehčí červená vína podáváme při teplotě 12 - 15 °C
  • těžší červená vína při teplotě 16 - 18 °C (podchlazená vína pozbývají charakter, pokud je podáváno příliš teplé, dominuje chuť po alkoholu)

Sklenice na červené víno jsou zpravidla objemnější a na vyšší stopce. Kalich by mel mít „tulipánový" tvar (nahoře zúžený), jehož objem může být až 600 ml. Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru, aby se dokonale rozvinula jeho vůně. Stopka sklenic na víno by měla být minimálně 5 cm vysoká pro pohodlné držení.

Bílé vínoSklenice na bílé víno

  • menší sklenice „tulipánového" tvaru
  • bílé víno - podáváme při teplotě 10 - 12 °C (pokud je víno podchlazené neuvolňuje vonné látky a víno ztrácí svůj charakter, pokud je víno podáváno teplé, má nevýraznou mdlou chuť)
  • mladé bílé víno - při teplotě 7 - 10 °C

Sklenice na bílé víno by měly mít stejný tvar jako ty na červené, pouze s menším objemem. Je to proto, že bílé víno se servíruje při nižší teplotě a v menší sklenici nestačí tak rychle zteplat. Určitě není nutné připomínat, že sklenici s vínem (ať už červené či bílé) držíme vždy za stopku. U sklenic na bílá vína by stopka měla být vyšší, abychom obsah zbytečně neohřívali rukou.

Růžové víno

  • sklenice s kalichem ve tvaru zvonu
  • podáváme při teplotě 10 - 12 °C

Růžová vína (a lehká bílá vína) servírujeme ve sklenicích s kalichem ve tvaru zvonu - s otevřeným okrajem. Ty umožní, aby se svěží víno rozlilo po jazyku a vy si tak můžete naplno vychutnat jeho chuť. Pokud pijete růžové víno jen výjimečně a nehodláte si kvůli němu pořizovat další sklenice, můžete případně použít i sklenice na bílé víno.

Sklenice na šampaňskéŠumivé víno

  • úzké vysoké sklenice
  • podáváme při teplotě 5 - 7 °C (servíruje se v chladiči se sekaným ledem)

Pro šumivá vína se nejčastěji používají sklenice typu „flétna", jinak také lidově nazývané „šampusky". Ty mají vysoký, úzký kalich, který podporuje dlouhodobé perlení - to je pro tyto nápoje charakteristické a proto je potřeba ho zachovat.

Desertní víno

  • menší sklenice na stopce
  • podáváme při teplotě 8 - 10 °C

Na desertní vína jako je například sherry nebo portské se používají sklenky na stopce a s kalichy různých tvarů o menších objemech (cca 60 - 65 ml).

Ratanový stojánek na vínoStylové servírování

Pro elegantní servírování vína přímo z lahve poslouží praktický stojánek. Pokud nechceme víno nalévat z lahve, výborně nám poslouží také oblíbené karafy, případně džbán. U bílých a růžových vín, která se podávají za nižší teploty, volíme pouze menší karafy, aby se víno rychleji rozlilo do sklenic a nezteplalo.

DŮLEŽITÉ: Sklenice na víno (zejména ty objemnější na víno červené) plníme pouze do 1/3 objemu. Abychom předešli odkapávání vína z lahve při nalévání, můžeme si pořídit praktickou nálevku nebo jednoduše ovázat okolo hrdla lahve papírový ubrousek.

Servírování dalších studených nápojů

Ostatní nápoje už tak složitá pravidla nemají. Věsměs je podáváme chlazené, ale nemusíme hlídat konkrétní teplotu. Pokud jde o sklenice většinou se setkáme jen s několika málo druhy sklenic určených pro určitý typ nápoje.

Chladící půllitrPivo

Rozhodně bychom neměli zapomenout na oblíbené pivo. Každý jistě ví, že tradičními sklenicemi jsou půllitry. Ty jsou v domácích podmínkách ideální pro pivo čepované přímo ze sudu. Dále můžeme použít sklenice menší o objemu 0,33l a pro elegantnější servírování pak pivní sklenice na nožce, ty jsou vhodné zejména pro pivo nalévané z lahví.

Panáky a spol.

Samozřejmě tu jsou nám všem nejznámější panáky. Skleničky o velmi malých objemech (cca 1-5 cl) určené k podávání tvrdého alkoholu. Všichni zajisté také znají speciální sklenice na whisky. Ty jsou zpravidla nízké a široké s těžkým dnem. Používají se nejen přímo na whisky, ale také na určité typy míchaných nápojů. Stejně tak jsou všem známé i sklenice na martini.Skleněné panáky Mají vysokou stopku a kalich tvaru širokého V. I ty mohou být použity pro některé míchané nápoje.

Míchané nápoje

Na míchané nápoje používáme různé typy sklenic v závislosti na typu koktejlu. Jak již bylo řečeno, například na některé typy míchaných nápojů se používají tzv. whiskovky, na koktejly na Sklenice na long drinkbázi sektu lze použít šampusky.

Nejčastějším typem míchaných nápojů jsou však koktejly s větším podílem nealko složky a menším podílem alkoholu. Na ty se nejvíce používají tzv. sklenice na long drinky, které jsou vysoké, válcovitého tvaru (mohou být i mírně kónické) s těžkým dnem.

Nealkoholické nápojeSklenice s proužky

S nealko nápoji si většinou hlavu moc lámat nemusíme. Nejčastěji na ně používáme sklenice bez stopky různých tvarů a objemů. Pokud hostíme větší společnost, je dobré, abychom měli sklenice doladěné, ideální je tedy pořizovat si celé sady sklenic. Také při podávání nealko nápojů jako je džus, ale i čistá chlazená voda oceníme praktické a stylové džbány.

NÁŠ TIP! Pokud vás nebaví běhat sem a tam, abyste obsloužili větší společnost, pořiďte si praktický podnos, který vám poslouží při servírování všech druhů nápojů.
action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít