Sušení ovoce v sušičce: mlsejte zdravě po celý rok
04. 09. 2012 |
Sušení nejrůznějších (nejen ovocných) plodů či dokonce masa patří k nejstarším způsobům uchovávání potravin. Využívali ho už staří Egypťané. Evoluce sušení ovoce a ostatních potravin se započala klasickým, ale zdlouhavým sušením na čerstvém vzduchu. Dnes je však sušení velmi jednoduché a časově nenáročné díky praktickým elektrickým sušičkám ovoce. A jaké výhody taková sušička přináší?
Sušení ovoce i jiných potravin je oblíbeným a hlavně zdravým způsobem konzervace. Zejména v ovoci zachovává téměř všechny vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu. Množství vitaminů klesne proti původnímu stavu zhruba jen o 20 %. To vše bez chemie a konzervačních látek.
Sušené ovoce navíc dovoluje zdravě mlsat - je sladké, ale zdravé. Všichni jistě známe oblíbené křížaly z jablek... Ovšem pozor: pro vyšší obsah cukru má sušené ovoce také více kalorií než čerstvé, proto na zahnání chuti na sladké postačí opravdu malé množství.
Sušit potraviny můžete klasicky na čerstvém vzduchu, nejlépe na drátěné podložce. Takový způsob je však velmi zdlouhavý. Poměrně novým, ale rychlým a jednoduchým způsobem sušení potravin je použít elektrickou sušičku ovoce. Na trhu s elekronikou se elektrické sušičky postupem času staly velkým hitem nejenom díky své praktičnosti.
Proč se vyplatí pořídit si elektrickou sušičku ovoce?
- znáte původ ovoce, které sušíte
- vyrobíte si zdravou pochoutku bohatou na vlákninu a bez chemikálií
- v ovoci a dalších potravinách zůstanou zachované minerály, stopové prvky a vitamíny
- sušené plody mají malý objem, dlouho nepodléhají zkáze a dobře se uchovávají
- usušíte nejen ovoce, ale také zeleninu, houby, bylinky, maso nebo třeba domácí těstoviny
- při dnešních cenách jednoho sáčku se sušeným ovocem v obchodech se vám počáteční investice do elektrické sušičky brzy mnohonásobně vrátí
Jak vybrat sušičku ovoce?
Při výběru elektrické sušičky ovoce je několik parametrů, na které je dobré se zaměřit. Pro někoho je samozřejmě důležitý design, ten se ovšem napříč sušičkami výrazně neliší...
Určitě je však dobré podívat se na spotřebu energie. Sušičky mají díky sušení při nízkých teplotách vesměs malou spotřebu - většina sušiček ovoce si vystačí s příkonem od 160 do 600 W, běžné hodnoty se pohybují mezi 200 - 500 W. Spotřeba energie k usušení jedné běžné várky tak činí cca 0,1 až 0,5 kWh.
Potřebný počet pater/ sít na sušení se odvíjí od množství potravin, které budete chtít sušit. Je ovšem výhodné zvolit takovou sušičku, která má možnost pozdějšího přidávání pater (sít) jako nabízí některé sušičky potravin značky Concept.
Důležitým parametrem je možnost regulace teploty. Rozpětí termostatu by se mělo pohybovat přibližně od 30 do 70°C (při těchto teplotách si ovoce i zelenina zachovají maximální množství vitaminů) a ideální je možnost výběru alespoň ze 3 stupňů intenzity sušení. Některé dokonalejší sušičky ovoce nabízejí dokonce až 8 stupňů.
Kvalitní elektrické sušičky ovoce využívají horizontální proudění vzduchu a jsou vybaveny zadním ventilátorem, který napomáhá rovnoměrnému sušení. U sušiček, které jsou konstruovány tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, je nutné prohazovat pravidelně jednotlivá síta, aby došlo k rovnoměrnému vysušení všech potravin.
Tipy pro sušení běžných potravin
Ve většině sušiček můžete sušit různé druhy potravin - ovoce i zeleniny - najednou. Pouze bylinky je nutné sušit odděleně kvůli jejich výraznému aroma.
Ovoce, které má tendenci při sušení hnědnout (jablka, hrušky, meruňky...) můžeme před sušením nakrájené namočit do citronového roztoku (1 lžíce citronové šťávy na 1/4 l vody).
Doba sušení jednotlivých druhů ovoce je velmi individuální. My jsme pro vás vybrali základní informace k nejběžnějším sušeným potravinám:
potraviny
|
příprava před sušením
|
doba sušení
|
jablka
|
můžete oloupat, nakrájet na plátky (max. 1 cm), namočit, nechat okapat
|
12 - 16 h
|
broskve
|
nakrájet na plátky (max. 1 cm), namočit, nechat okapat
|
10 – 36 h
|
švestky
|
vypeckovat, nakrájet na půlky, položit slupkou dolů
|
10 – 36 h
|
ananas
|
oloupat, nakrájet na plátky
|
12 – 54 h
|
hroznové víno
|
kuličky (nejlépe bez pecek) naříznout
|
9 – 54 h
|
houby
|
nakrájet na plátky, menší stačí na půlky
|
12 – 16 h
|
bylinky
|
zbavit stonků
|
4 – 6 h
|
Jak sušené potraviny skladovat?
Při skladování sušených potravin je důležité správné uskladnění, aby se k nim nedostala vlhkost. Při správném uskladnění má sušené ovoce i ostatní potraviny trvanlivost 1 - 2 roky. Sušené houby nebo bylinky můžete skladovat ve stylových vacích na sušené plody, které jednoduše zavěsíte a poslouží také jako dekorace.
Lze je použít i na sušené ovoce a zeleninu, ale pro ty je o něco vhodnější nádoba se vzduchotěsným uzávěrem. Můžete použít jak skleněné nádoby, tak plastové dózy. Pro dokonalé uskladnění pak poslouží praktické vakuové dózy.