Chutné recepty pro pánev WOK
17. 05. 2012 |
Máte rádi exotická jídla nebo rádi zkoušíte nové originální recepty? Pak někdy určitě vyzkoušejte tradiční i netradiční asijské speciality, nejlépe na revoluční wok pánvi, která je pro přípravu těchto pokrmů typická. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.
Kuře Kung Pao z woku
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 lžička škrobové moučky
- 5 lžic oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl
- 3 lžíce sójové omáčky
- arašídy
Kuřecí prsa nakrájíme na jemné nudličky a poprášíme je škrobovou moučkou. Ve woku rozpálíme olej a maso asi 4 minuty opečte. Potom přidáme sójovou omáčku smíchanou se zázvorem a mícháme, aby se maso nepřipálilo. Po dokončení přidáme oloupané a opražené arašídy. Ideální přílohou je rýže nebo zeleninový salát.
Thajské krůtí nudličky v kokosovém mléce
- 600 g krůtích prsou
- 1 červená paprika
- 250 g jarní cibulky
- 1 svazek bazalky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce žluté kari pasty
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
Krůtí prsa nejprve opláchněte a osušte, poté přes vlákna nakrájejte na tenké plátky následně na jemné nudličky. Papriku zbavíme semen, nakrájíme na nudličky, na kolečka nakrájíme jarní cibulky a nasekáme polovinu lístků bazalky najemno.
Ve WOK pánvi uvedeme do varu kokosové mléko s kari pastou, povaříme asi minutu, poté přidáme krůtí prsa a vaříme asi 4 minuty.
Poté do pánve přidáme nakrájenou zeleninu a zvolna vaříme další 3 minuty. Nakonec přidáme nasekanou bazalku, sojovou omáčku a cukr. Podáváme posypané zbytkem bazalky.
Barevná kuřecí směs wok na sladkokyselo
- kuřecí prsní řízky
- cibule
- nektarinka nebo broskev
- červená paprika
- cherry rajčata
- meruňková marmeláda
- solamyl
- chilli
- sůl, pepř
Na oleji ve woku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso na nudličky a důkladně ho opečeme, osolíme, opepříme. Přidáme broskev a papriku nakrájené na kostičky a cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky. Zeleninu a ovoce necháme trochu změknout, poté přidáme asi dvě polévkové lžíce meruňkové marmelády a mícháme, dokud se pořádně nerozpustí a nepromísí se směsí.
Pánev zakryjeme pokličkou a necháme asi deset minut dusit. Nakonec přimícháme chilli koření a solamyl rozmíchaný v trošce vody a trochu prohřejeme.
Jako přílohu můžeme použít rýži, americké brambory nebo čínské nudle.
Kokosové nudličky
- 4 kuřecí prsní řízky
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička worcesteru
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička cukru (nejlépe hnědý)
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Strouhaný kokos zalijeme 2 dl vody, necháme 30 minut vsáknout a pak jej vymačkáme. Z vymačkaného kokosu, sójové a worchesterové omáčky, oleje, soli, pepře a cukru připravíme marinádu, které naložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso a nejméně 3 hodiny je necháme uležet v chladu.
Kuřecí maso necháme okapat z marinády a na rozehřátém oleji ve wok pánvi zprudka osmahneme. Během opékání poléváme zbylou marinádou.
Vhodnou přílohou je dušená rýže a zeleninový salát.
Bengálská plec z woku
- 600 g masa z plecka
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce kari
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 4 lžíce oleje
- 2 dl bílého jogurtu
- masový vývar
Maso si nakrájíme na větší kostky. Očištěný česnek a cibuli nasekáme velmi nadrobno nebo semeleme na masovém mlýnku. Do směsi přidáme zázvor, drcený kmín, sladkou a pálivou papriku a důkladně promícháme. Směs smícháme s masem a necháme krátce odležet v chladničce.
Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ve woku na rozpáleném oleji. Odleželé maso za stálého míchání v pánvi osmažíme, poté podlijeme rozšlehaným jogurtem a trochou vývaru a přikryté dusíme doměkka.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo asijské nudle.
Kuřecí pánev s chilli omáčkou
- 600g kuřecích nebo krůtích prsních řízků
- 2 lžíce solamylu
- sójová omáčka
- 300 ml rajského protlaku
- sůl, pepř
- chilli
- 1 cibule
Maso si nakrájíme na menší kousky, smícháme se solamylem a sójovou omáčkou a necháme odležet v chladu alespoň 30 minut. Na wok pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme.
Poté maso vyjmeme z pánve a vložíme na ni na kolečka nakrájenou cibuli, kterou prudce opečeme. Přidáme rajský protlak, sůl, pepř, chilli a vše dobře promícháme. V případě potřeby vzniklou omáčku zahustíme trochou solamylu rozmíchaného ve vodě. Do vzniklé omáčky dáme osmažené maso a necháme prohřát. Podáváme nejlépe s rýží.
Krůtí soté
- 600g krůtích nebo kuřecích prsních řízků
- 50g tvrdého sýra
- 50g arašídů
- 30g celeru
- 40g mrkve
- 100 - 150g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- sójová omáčka
- solamyl
- sůl, pepř
Maso omyjeme, usušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smícháme se solamylem a sójovou omáčkou. Necháme odležet v chladu alespoň 2 hodiny.
Na wok pánvi rozehřejeme olej a maso prudce osmažíme.Přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli. Necháme směs chvíli smažit a poté přidáme arašídy, rajský protlak a trochu vody. Povaříme a hotové jídlo posypeme strouhaným sýrem. Jako přílohu připravíme rýži nebo hranolky.
Různé druhy WOK pánví naleznete na našem e-shopu ZDE.
Zdroj receptů: az-recepty.cz, mamincinyrecepty.cz, recepty.cz