Recepty na zdravé a osvěžující letní saláty
26. 06. 2012 |
V horkém letním počasí většinou nemáme moc chuť na vydatná jídla a ani bychom ve vedrech těžká jídla jíst neměli. Milovníci zeleniny zajisté vědí jak na to. Vždy mají po ruce chutný recept na zdravé saláty. Nejen, že jsou lehké, ale výborně zasytí i osvěží. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů na zeleninové i těstovinové saláty.
Avokádovo-okurkový salát s citrónovým dresinkem
- 1 okurka
- 1 avokádo
- 1 červená cibule
- 150 g salátových listů
dresink:
- 80g light majonézy
- 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1-2 lžíce vody
Nakrájíme si zeleninu, dáme do mísy a promícháme. Z ingrediencí uvedených v receptu si umícháme dresink, který necháme cca 10 minut odležet. Salát podáváme přelitý dresinkem. Pokud byste si chtěli salát nějak ozvláštnit, zkuste do něj přidat osmažené krevety.
Těstovinový salát se šunkou a paprikou
- 150 g těstovin
- 2 vařená vejce
- 100 g papriky
- 100 g šunky
- 6 lžic bílého jogurtu
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do misky, přidáme pokrájenou papriku, vejce a šunku. Směs jemně osolíme, opepříme a promícháme. V hrníčku si smícháme jogurt s majonézou a hořčicí, pokud je zálivka hustá můžeme ji zředit lákem z okurek. Zálivkou polijeme těstovinovou směs, promícháme a necháme v chladu chvíli odležet.
Tortelini salát
- 2 balíčky tortelin
- 200g šunky
- 1 pórek
- 2 rajčata
- půl salátové okurky
- 200g zakysané smetany
- 1 malá sklenička majonézy light
- sůl, pepř
Tortelini uvaříme ve slané vodě podle návodu. Pórek, rajčata a šunku si nakrájíme na kostičky, okurku nastrouháme nahrubo. Dáme do misky a přidáme uvařené tortelini, zakysanou smetanu, majonézu, pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladit.
Lehký zeleninový salát
- 1 ledový salát
- 2 rajčata
- 2 kapie
- 1 salátová okurka
- 1 zakysaná smetana
- vegeta
- pepř
- olivový olej
- ocet
- cukr
- koření na tzatziki (nebo trocha čerstvého kopru)
Ledový salát natrháme do mísy na malé kousky, přidáme k němu nakrájená rajčata, papriky, okurku, posypeme trochou vegety, pepře, zakápneme celou směs olivovým olejem a důkladně promícháme.
Do zakysané smetany vmícháme trošku octa, cukru a přidáme nasekaný kopr - nebo koření na tzatziki. Připravenou zálivkou zalijeme salát a promícháme. Salát je vhodný také jako příloha, například ke kuřecímu masu.
Italský salát
- 1 salát
- 3 rajčat
- 1 okurka
- 1 zelená a 1 červená paprika
- 100 g parmské šunky nebo italského specku
- 100 g strouhaného parmazánu
- olivový olej
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky. Na talíř naskládáme salát, pak rajčata, okurku a papriku. Navrch obložíme speckem (nebo šunkou) a zasypeme strouhaným parmazánem. Zakápneme olivovým olejem, nijak nekořeníme, necháme rozležet.
Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem
- 1 hlávkový salát
- 100 g mozarelly
- 4 uvařená vejce
- 1 tuňáková konzerva
- 500 g rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
Salát omyjeme, necháme okapat a natrháme jej na menší kousky, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a mozarellu. Okapaného tuňáka rozdrobíme, nakrájíme vejce a přidáme do misky. Vše osolíme, přidáme olej a dobře promícháme.
A na závěr sladká tečka:
Jablečný salát s ořechy
- 500 g jablek
- 1 pomeranč
- 50 g lískových ořechů
- 50 g rozinek
- 2 lžíce cukru
- 5 lžic ovesných vloček
- 1 jogurt nebo zakysaná smetana
Jablka nastrouháme, pomeranč nakrájíme na malé kousky, ořechy nasekáme nadrobno, přidáme zbytek ingrediencí a promícháme.
Zdroj receptů: recepty.cz, toprecepty.cz