Recepty na gril s ovocem
21. 05. 2012 |
Grilovací sezona je v plném proudu a každý určitě má své oblíbené recepty na grilování, po kterých sáhne pokaždé, když na zahradě zavoní uhlí z grilu. Ale proč občas nevyzkoušet recepty nové? Zkusili jste již někdy grilovat s ovocem? Recepty s ovocnými šťávami v marinádách nebo dokonce s celým grilovaným ovocem v kombinaci s lahodným masem dodají vašemu jídlu na originalitě.
Grilované medailonky s banány
- 8 ks medailonků (mohou být vepřové, telecí nebo kuřecí)
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička medu
- špetka soli
- špetka bílého mletého pepře
- 30g mletých ořechů
- 2 banány
- 100g nivy
- hrst mletých lískových oříšků (na posypání banánů)
Plátky masa lehce naklepeme a alespoň na 1 hodinu vložíme do marinády, kterou jsme si připravili z mletých ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Banány podélně a příčně rozkrojíme tak, abychom získali 8 dílů, a zakapeme je citrónovou šťávou.
Plátky grilujeme z každé strany cca 4 minuty (čas upravíme podle druhu masa). Banány položíme na máslem vytřené alobalové grilovací misky nebo na plátky alobalu, poklademe je plátky sýra, posypeme ořechy a grilujeme, než se sýr roztaví. Na talíři je pak naaranžujeme na plátky masa.
Grilované kotlety na pomerančích
- 4 vepřové kotlety
- sůl, pepř
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 pomeranče
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky jemně pokrájené mladé celerové natě
Kotlety lehce naklepeme, mírně osolíme, opepříme, na okrajích několikrát nařízneme, aby se při pečení nezkroutily. Potřeme je olejem a sójovou omáčkou a posypeme celerovou natí. Maso grilujeme po každé straně cca 3 minuty.
Med, pokrájenou dužinu a šťávu z 1 pomeranče smícháme. Směsí potřeme maso a znovu ogrilujeme po každé straně ještě asi 2 minuty. Kotlety před podáváním můžeme obložit tenkými plátky dobře omytého pomeranče.
Vepřové kotlety s mangovou omáčkou
- vepřové kotlety
- olej
- mango
- petrželová nať k ozdobení
- sůl, pepř
na omáčku
- 1 zralé mango
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce broskvového džemu
- 1 polévková lžíce vinného octa
Kotlety po okrajích nařízneme, po obou stranách potřeme olejem, osolíme a opepříme. Grilujeme přibližně 10 minut z každé strany, aby byly propečené.
Připravíme si do misky mangovou omáčku: mango oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na kostičky. Rozmixujeme dohladka a dáme do rendlíku, přidáme vývar, marmeládu, vinný ocet, sůl a pepř. Směs přivedeme k varu a 3 minuty zvolna vaříme.
Druhé mango oloupeme, vyjmeme pecku a nakrájíme na tenké proužky. Ty pak narovnáme na kotlety, ozdobíme petrželovou natí a podáváme s mangovou omáčkou. Vhodnou přílohou může být divoká rýže.
Vepřový špíz s broskvemi
- 0,5 kg vepřové panenky
- sůl, pepř
- olej
- 2-3 broskve
- 2 červené papriky
na omáčku:
- 30 dkg bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce kečupu
- sůl, mletý bílý pepř
- citronová šťáva
- nasekaný kopr
Nakrájíme si broskve na osminky a papriku na kostky. Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Na grilovací jehly střídavě napícháme maso, broskve, a kousky paprik a grilujeme je na rozpáleném grilu ze všech stran asi 10 minut. Podáváme s omáčkou smíchanou z uvedených surovin.
Kuřecí prsa nadívaná mangem
- 6 kuřecích prsou
- 2 cibule nakrájené na tenká kolečka
- 450 g plechovka mangového kompotu
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku (rozdrtíme)
- pepř, sůl
na polevu (kůrčička):
- půl hrnku šťávy z mangového kompotu
- 1 lžíce medu
- 1 kostka kuřecího vývaru, rozdrobená
- 1 stroužek rozdrceného česneku
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- studená voda
Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zezlátnout cibuli a česnek. Sundáme z ohně a dáme stranou. Naklepeme si kuřecí prsa, osolíme a opepříme, rozložíme na ně osmahnutou cibuli s česnekem a navrch přidáme mango. Zabalíme a spíchneme párátky nebo upevníme silikonovými smyčkami.
V rendlíku zvolna uvedeme do varu šťávu z kompotu, med, česnek a kuřecí vývar (prášek). Smícháme škrob s troškou studené vody, přidáme do směsi a necháme zhoustnout.
Kuřecí balíčky grilujeme při střední teplotě cca 15 - 20 minut, dokud nejsou propečené. Posledních několik minut na grilu mažeme směsí na polevu - kůrčičku.
Kuřecí špízy s nektarinkami a žampiony
- 60 dkg kuřecích prsíček
- 15 dkg anglické slaniny
- 20 dkg žampionů
- 3 nektarinky
- 3 jablka
- 10 lžic sójové omáčky
- 1 lžíci červeného vína
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci grilovacího koření
- 2 lžičky kari
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1 stroužek česneku
Maso, žampiony, oloupaná jablka, vypeckované nektarinky a slaninu nakrájíme na stejné kousky a střídavě napícháme na grilovací jehlu.
Ze sójové omáčky, červeného vína, oleje, grilovacího koření, kari, zázvoru a česneku si připravíme marinádu. Připravené špízy necháme v nálevu marinovat alespoň 12 hodin před grilováním.
Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou
- 4 hermelíny
- 1 balení grilovacího koření
- 3 lžíce tatarské omáčky
- 3 lžíce brusinkové zavařeniny
- 1 lžíce sladkého vína
Hermelíny obalíme v klasickém grilovacím koření a každý důkladně zabalíme do alobalu. Sýry položíme na rozpálený gril a grilujeme z každé strany asi 5 - 7 minut.
Smícháme v misce tatarskou omáčku, brusinkovou zavařeninu a víno. Hotové sýry sundáme z grilu, opatrně rozbalíme a servírujeme na talíři přelité připravenou omáčkou. Podáváme nejlépe s pečivem a zeleninovým salátem.
Grilovaný banán s medovo-pomerančovou omáčkou
- 2 banány
- 1 balíček skořicového cukru
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 pomeranč
- vanilková zmrzlina
- čerstvá máta na ozdobu
Banány oloupeme a podélně rozřízneme. Potřeme je medem a posypeme skořicovým cukrem, necháme 5 minut odležet.
Zatím si omyjeme pomeranč, nastrouháme asi 1/2 lžičky kůry. Pomeranč rozpůlíme, vymačkáme z něj šťávu, kterou smícháme s kůrou, zbylým medem a rozpuštěným máslem. Zahřejeme omáčku v kastrolu, který si pak dáme do blízkosti grilu, nebo ji uchováme v termomíse, aby nám nevychladla.
Banány dáme na gril a grilujeme po každé straně asi 3 minuty (záleží na síle banánu a intenzitě tepla). Ugrilované banány dáme na talíř, přelijeme teplou omáčkou a přidáme zmrzlinu. Můžeme dozdobit lístky máty.
Vše pro dokonalé grilování nalezente ZDE.
Zdroj receptů: recepty.cz, ireceptar.cz, recepty.eu, nagrilu.cz, toprecepty.cz