Netradiční recepty na palačinky a lívance
Jídlo, které má bezpočet sladkých i slaných kombinací a variant. Palačinky s marmeládou, tvarohem, zmrzlinou ale i s masovou směsí. Lívance s javorovým sirupem nebo třeba se sýrem. Každý má své vlastní tradiční recepty - třeba základní, obyčejný recept na palačinky, které si pak naplníte čímkoliv, na co máte chuť. Ale občas přeci nezaškodí nechat se inspirovat netradičními recepty ostatních.
Jogurtové lívance
Ingredience:
- 1 vejce
- 150 ml bílého smetanového jogurtu
- 150 ml polotučného mléka
- 150 g polohrubé mouky
- špetka kypřícího prášku do pečiva
- 1 kávová lžička včelího medu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup:
Vejce lehce rozšleháme a smícháme s jogurtem, přidáme mléko, mouku se špetkou soli a trochou kypřícího prášku. Osladíme medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Zpracujeme v hladké, řidší těsto.
V pánvi - lívanečníku rozehřejeme trochu oleje a lívance pečeme z obou stran dozlatova. Podáváme je s ovocem, marmeládou, sladkou smetanou, polité javorovým sirupem, se skořicovým cukrem nebo třeba čokoládou - záleží jen na vaší chuti.
Lívance s borůvkami a medovou omáčkou
Ingredience:
lívance:
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 300 ml podmáslí nebo mléka
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 150g borůvek (nebo jiné ovoce podle chuti)
omáčka:
- 6 lžic světlého medu
- 3 lžíce rumu (pro děti vynechat)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Mouku s práškem do pečiva a solí promícháme v míse. Podmáslí rozšleháme s vejcem a spojíme s moukou. Vymícháme těsto, do kterého zašleháme rozpuštěné máslo (lívance jsou pak „sametovější") a zamícháme polovinu borůvek. Na rozpáleném lívanečníku na trošce oleje usmažíme lívance.
Na omáčku vidličkou prošleháme všechny suroviny. Lívance podáváme polité omáčkou a posypané zbylými borůvkami.
Sýrové lívance
Ingredience:
- 200 - 300 g strouhaného sýra (může být více druhů)
- 1 cibule
- petrželka
- sůl, pepř
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek
- mléko
Postup:
Sýry nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme k nim vejce, cibuli nakrájenou na jemno, trochu soli a pepře, petrželku, mléko, strouhanku, hladkou mouku a kypřící prášek, po kterém budou lívance pěkně nadýchané. Ze směsi vymícháme těsto a smažíme v lívanečníku do zlatova.
Houbové lívance
Ingredience:
- 100 g hub (čerstvé nebo sušené, předem namočené ve vodě)
- 100 ml piva
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- špetka kypřícího prášku do pečiva
- 3 listy bobkového listu
- 8 kuliček černého pepře
- 1 lžičky celého kmínu
- 1 hrst petrželky nebo pažitky
- sůl
Postup:
Houby nakrájejte nadrobno a uvařte doměkka s pepřem, kmínem a bobkovým listem. Vyndejte kuličky pepře a bobkové listy, houby přeceďte a nechte okapat.
Vejce rozkvedlejte s pivem, lžící oleje a moukou prosetou s práškem do pečiva. Směs osolte, umíchejte hladké lívancové těsto a přidejte do něj houby. Na lívanečníku nebo pánvi rozpalte olej a usmažte lívance, které uchovejte v teple.
Jarní roládky z palačinek
Ingredience:
palačinky:
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 150 g polohrubé mouky
- sůl
náplň:
- 1 pomazánkové máslo (může být i ochucené)
- 3 jarní cibulky
- 1 svazek ředkviček
- bylinky podle chuti (pažitka, petrželka...)
- 80 g šunky (plátky)
- 6 plátků sýra
Postup:
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky omyjeme a pokrájíme na velmi drobné kousky. Bylinky posekáme nadrobno. V misce rozmícháme pomazánkové máslo (obyčejné nebo s příchutí) s bylinkami.
Část palačinek potřeme ochuceným máslem, posypeme ředkvičkami a cibulí a pevně srolujeme. Zbytek palačinek potřeme též ochuceným máslem, poklademe plátky šunky a plátky toustového sýra, opět pevně smotáme. Smotané palačinky necháme asi půl hodiny v chladu ztuhnout. Pak nakrájíme šikmo na 3 - 4 díly. Podáváme jako chuťovku nebo jako svačinku.
Česnekové palačinky plněné rajčaty a mozzarellou
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička granulovaného česneku nebo dva stroužky
- olej
- 4 větší rajčata
- 200 g mozzarelly
- 1 lžíce sekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
- 100 g černých oliv
- černý pepř
- sůl
- parmezán nebo ementál
Postup:
Z mléka, mouky, vajec, soli a česneku ušleháme hladké palačinkové těsto a na pánvi usmažíme palačinky. Naplníme je kousky mozzarelly, plátky rajčat, bazalkou a kolečky oliv, opepříme, osolíme, stočíme, posypeme sýrem a 10 minut zapékáme.
Dort z palačinek
Ingredience:
palačinky:
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
náplň:
- 2 polotučné tvarohy
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 150 g malin
- 150 g borůvek
- 150 g červeného rybízu
(ovoce můžete použít i jiné, podle chuti)
Postup:
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk. Naběračkou postupně naléváme těsto a upečeme pět silnějších palačinek.
Na náplň utřeme tvaroh a mlékem, přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Rozmixujeme dohladka. Palačinky potřeme tvarohovou náplní, poklademe malinami, borůvkami a rybízem a postupně přidáváme jednu za druhou dodortové formy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na poslední palačinku a ozdobíme. Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) a asi 15 minut zapékáme.
Prohlédněte si nejen lívanečníky a pánve na palačinky v našem eshopu zde.
Zdroj receptů: recepty.cz, vseovareni.cz, palacinky.eu, toprecepty.cz, prostri.kuchyne.dumazahrada.cz