Jaký materiál nádobí je do kuchyně nejvhodnější?
12. 04. 2013 |
Vařit chutná jídla, zdravě, bez připalování a bez velké námahy je opravdu náročný úkol a základem úspěchu je správný výběr materiálu nádobí, ve kterém vaříme. Jak ovšem na to, když máte na výběr z tolika různých materiálů? Jaké jsou výhody a nevýhody různých druhů nádobí? My vám rádi poradíme!
Nerezové nádobí
+ odolnost vůči poškození a pachům
+ dlouhá životnost
+ estetický vzhled
+ vhodné i na indukci
+ univerzální použití
- kvůli obsahu niklu nevhodné pro citlivější alergiky
- náročnější údržba
Nerezové nádobí je nejrozšířenějším a nejpoužívanějším ve většině našich kuchyní. Oblibu si získalo zejména díky své odolnosti a dlouhé životnosti, při správné údržbě si navíc uchová elegantní vhled. Rozhodně se vám vyplatí koupit výbavu nerezových hrnců v celé sadě různých velikostí, které využijete při každém vaření. Je to vynikající materiál, ovšem jeho vlastnosti je třeba podpořit vrstvením. Hodně záleží na tloušťce nerezu a také na tom, zda dno má sendvičové uspořádání, kdy se mezi nerezový povrch vkládá například vrstva hliníku pro lepší rozvod tepla. K nevýhodám nerezu patří nelehká údržba, jakmile ho napálíte, potřebujete drátěnku, písek a hlavně hodně trpělivosti a času na drhnutí.
Keramické nádobí
+ vysoká trvanlivost a životnost
+ odolný nepřilnavý povrch
+ elegantní vzhled
+ možnost vaření zdravě - bez tuku
+ snadná údržba
Nádobí s keramickou vrstvou má poškození a pachům odolný nepřilnavý povrch, díky čemuž se stalo velmi oblíbeným. Zachovává si také odolnost vůči teplotním šokům, takže je možné přichystaný pokrm přenést z chladničky rovnou do rozpálené trouby. Nejvíce z této kategorie oceníte keramické pánve, velký rozmach však zažívají i klasické hrnce. Na keramickém povrchu lze vařit, smažit i péct zcela bez tuku (pouze je nutné občas nádobí tukem vymazat), je tedy vhodný pro zdravou kuchyni a například bílá keramická vrstva vypadá opravdu luxusně. Některé současné keramické nádobí lze podle výrobců s úspěchem použít i na indukci, jiní pak ke svým keramickým výrobkům nabízejí speciální redukční podložku.
Smaltované nádobí
+ odolnost a trvanlivost
+ cenová dostupnost
+ široká škála barevných provedení
- nutné šetrnější zacházení
Smalt je v kuchyních klasikou a při správném zacházení vám vydrží hodně dlouho. Smaltované hrnce jsou odolné a trvanlivé, ovšem pozor při prudších nárazech: mmalt je totiž relativně křehký, a pokrývá-li poměrně tenký plech, bude mu hrozit odprýsknutí. Díky velkému výběru barev je toto období oblíbené zejména na chalupách, kde dodá vaření ten správný šmrnc, ale jsou vhodné do každé kuchyně.
Litinové nádobí
+ vysoká odolnost
+ trvanlivost
+ výborná vodivost
+ vhodné na indukci
+ vaření s minimem tuku
Litina patří mezi klasické materiály už od dob našich prababiček. Jedná se o velice pevný materiál, který odolává vysokým teplotám a je velmi dobře tepelně vodivý. Díky své vysoké odolnosti a při správném zacházení vám může vydržet i desetiletí. Dobrou tepelnou vodivost využijeme zejména při pomalé přípravě pokrmů, ať už se jedná o vaření či pečení. Nádobí je vhodné na indukci, také je odolné vůči vysokým teplotám, a čím déle slouží, tím je na něm příprava jídla snadnější. Při častém použití vytvoří oleje z pokrmů na povrchu přirozenou nepřilnavou vrstvu, takže můžete při vaření a smažení omezit množství přidávaného tuku nebo to zkusit zcela bez něj. Oproti moderním materiálům nádobí, jako je napříkad titan, je navíc litina cenově dostupnější.
Titanové nádobí
+ vysoká odolnost
+ zdravé vaření bez tuku
+ snadná údržba
+ výborná vodivost
- vysoká cena
Opravdovým hitem posledních let je titanové nádobí. Není vyrobeno přímo z titanu, jak by mohl název napovídat, ale v kombinaci s jinými materiály, velmi často keramikou. Nejen zastánci zdravé výživy ocení, že se v něm dá vařit zcela bez tuku a oleje a bezpochbyby i snadnou údržbu - stačí setřít ubrouskem. Další z výhod je masivnost nádobí. Stěny mají tloušťku půl centimetru a dno dokonce centimetr , což zajistí, že se nádobí nezničí, když vám omylem upadne na zem, nedoformuje se vysokými teplotami, odolá až 260 stupňům Celsia. Titan je také dobrým vodičem tepla - nádobí se rychle a rovnoměrně zahřívá a dlouho udrží teplo, čímž znatelně šetří energie Stačí tak hrnec rozpálit, pak můžete přívod energie ztlumit a vše se dokonale vaří a propeče. Jedinou nevýhodou je vyšší cena tohoto nádobí, která ne každého potěší.
Měděné nádobí
+ luxusní vzhled
+ výborné tepelné vlastnosti (úspora při vaření)
+ trvanlivost
+ profesionální kvalita
- náročnější údržba
- vyšší cena
Měděné hrnce a pánve jsou oblíbené profesionálními kuchaři po celém světě. Měď má výborné tepelné vlastnosti: rychle a rovnoměrně rozvádí teplo, vaření je tak velmi rychlé a úsporné, protože materiál bleskově reaguje na změny výkonu sporáku. Má designový vzhled a je také trvanlivé, měděný povrch však vyžaduje o něco větší údržbu a navíc nádobí není vhodné do myčky.
Nádobí s teflonovým povrchem
+ nepřilnavý povrch
+ dobrá tepelná vodivost
+ snadná údržba
+ lze vařit s minimem tuku
- náchylnost k poškození
- nesnese přehřívání
- je náchylné k absorbování pachů
Co se týče vnitřních povrchů, každého určitě napadne nejdříve teflon. Jde o nepřilnavý materiál, který se velmi často vyznačuje velmi dobrou tepelnou vodivostí a snižuje riziko připalování pokrmů. V poslední době je hojně vylepšován různými aditivy, jež mají za úkol odstranit hlavní negativní vlastnost - snadné poškození tvrdšími, například kovovými nástroji. Ne, že by to bylo nemožné, ale nechtěné zavadění už nás hned neposílá kupovat třeba novou pánev. Je také důležité dávat pozor na případné přehřívání nádobí s teflonovým povrchem kvůli jeho menší odolnosti vůči vysokým teplotám nad 200 stupňů Celsia.